Over de Molukken verscheen zaterdag 20-02-2016 een groot artikel van Manfred Rist in de Zwitserse krant: Neue Zürcher Zeitung.
Hij vergelijkt daarin de economische rol van de Molukken in de VOC-tijd met die van nu, waarin grote gasvoorraden bij het Masela Gasblok zijn ontdekt. Want, opnieuw dreigt de Molukse bevolking met lege handen achter te blijven, terwijl al haar rijkdommen naar het buitenland verdwijnen.
Ook deze keer speelt Nederland vanwege de betrokkenheid van Shell een sleutelrol bij de uitbuitingspolitiek van welvarende landen in deze uithoek van de wereld. Kiest men voor ontginning op volle zee dan belandt nagenoeg alle winst in de zakken van de investeerders (Inpex en Shell). De Molukse populatie daarentegen wil dat de opslag en verwerking van het gas aan land gebeurt, want hopelijk levert dat banen op en zal de infrastructuur misschien verbeterd worden.
In het stuk bracht Manfred Rist ook in herinnering dat de Nederlanders, hoewel alom geroemd om hun koopmansgeest, ooit een gigantische stommiteit begingen. Namelijk, door bij het Vredesverdrag van Breda in 1667 het minuscule Molukse eiland Run (Banda) van de Engelsen over te nemen, in ruil voor het schiereiland Manhattan waar tegenwoordig de toonaangevende Wallstreet beurs zich bevindt.
Voor het volledige artikel, klik op: http://www.nzz.ch/wirtschaft/als-manhattan-verscherbelt-wurde-1.18698235